Vodič Jelašnička klisura

Kako pronaći Jelašničku klisuru:

Ukoliko dolazite iz Beograda, Novog Sada ili bilo kog drugog grada severno ili južno od Niša, i koristite auto-put E75 a pritom nemate potrebu da svraćate u grad Niš prepruka je sledeća:

Put_do_Jele_small

Iz pravca severa 2 km nakon naplatne rampe Niš na auto-putu E75, skrenite na auto-put E80 u pravcu Pirota i dalje Sofie. Ostanite na tom auto-putu nekih 20-ak km, sve dok ne dođete do kraja istog, gde auto-put prelazi u običan put sa po jednom trakom u oba pravaca. 1 km od prestanka auto-puta postoji skreatanju u pravcu Niške Banje, međitim, vi ostanite na glavnom putu, sve do kafane sa leve strane, koja se zove STOP ĆALE MAGISTRALE sa velikim svetlećim znakom stop. Ova kafana se nalazi na 2.2 km od prestanka auto-puta. Kod kafane skrenite desno prateći znak za Jelašnicu, put vas vodi preko pruge i mosta preko Nišave. Nakon mosta skrenite desno i vozite krivudavim putem kroz sela Prosek i dalje kroz selo Jelašnica. Na 3,8 km od prestanaka auto-puta nalizate na raskrsnicu. Levo je skretanje za Sofiu a desno za Bojanine Vode, postoji zanak! Vi skrenite desno, pa nekih 50-ak mt. kod poljoprivredne apoteke oštro na levo. Ostanite na putu do kraja i nakon nekih 6.8 km od prestanka auto-puta ulazite u Jelašničku klisuru.

Ukilko ste odlučili da prođete kroz grad Niš, presudno je da pratite znake koji vode ka Niškoj Banji. Potrebno je da izađete na širok put sa po dve trake u oba pravca, koji vodi ka Niškoj Banji. Ostanite na tom putu sve dok ne dođete do kružnog toka tu skrenite desno, pa nakon nekih 20-ak mt. skrenite levo. Taj put vas vodi do sela Jelašnica. Potrebno je preći mali most i nekih stotinak metara nakon istog dolazite do gore pomenute poljoprivdene apoteke. Tu skrenite desno i nakon 3 km stižete u Jelašničku klisuru.

Spavanje:

1. Ukoiko planirate da spavate u ztavrenom, a pritom ste stigli kolima, preporuka je da iznajmite jednu od mnogih soba u Niškoj Banji.

2. Za one koji planiraju da spavaju na otvorenom, preporuka je sledeća. Ukoliko su dani kišni najbolje je podići šator kod oblasti br.13 "H2O" ili oblasti br.6. "Naissus route climbing chellange", jer su nadkrivne. S''tim da je zbog vlage bolje izabrati obalst br.6, međutim na njemu ima mesta za svega par šatora. Ukoliko su dani sunčani pored ove dve oblasti moguće je podići šatore kod oblasti br.11. "Avalon", br.12. "Amonijak" ili br.14. "Poljska Veza". Mada, osim oblasti "Amonijak" do svih ostalih je potrebno 10 minutno pešačenje.

Skica_klisure_small

Napomena:

1. Izvor pijeće vode se nalazi na nekih 1 km od ulaza u klisuru.

2. Kontejneri za smeće se nalaze kod oblasti br.12. "Amonijak".

3. Kada je u pitanju kupovina namernica, postoje male prodavnice u Jelašnici ali i u Donjoj Studeni. Za ozbiljnije nabavke preporučujemo neke od hiper marketa u samom Nišu.

Samo penjanje u Jelašničkoj klisuri je raznovrsno od kratkih, previsnih boulder smerova visine 10-ak mt. pa do smerova dužine 80-ak mt. Težine smerova se kreću do fr. 8b. Takođe, veliki br smerova fr.6a-6c. Penjanje u klisuri je moguće tokom cele godine, s'tim da je penjanje u oblastima na levim obroncima klisure, zbog južne orijentacije gotovo nemoguće u letnjim danima. Tada preporučujemo penjanje u oblastima br.6. "Naissus route climbing chellange", br.13 "H2O", br.5. "Patience" i br.8. "Lumbago". Idealno vreme za penjanje u klisuri bi bio april i maj, kao i oktobar, novembar ukoliko je suv.

KLISURA JE "SPECIAJLNI REZERVAT PRIRODE" pod zaštitom države, i s'toga je od presudne važnosti da svi uložimo napore da i posle nas ostane što čistija.

Štampani vodič za klisuru postoji i moguće je ga kupiti na licu mesta, kontakt osoba je Miloš Puletić Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Blokovi:

Big Dream

N.R.C.C. 2009

Glava šećera - Zub

Đavolja varoš

Ogledalo

Gekon

Patience

N.R.C.C. 2007

Smerovi uz put

Lumbago

N.R.C.C. 2008

Strejter

Avalon

Rock and Friends

H2O

Poljska veza

RocketTheme Joomla Templates