Vodič Sićevačka klisura

Kako pronaći Sićevačku klisuru:

Ukoliko dolazite iz Beograda, Novog Sada ili bilo kog drugog grada severno ili južno od Niša, i koristite auto-put E75 a pritom nemate potrebu da svraćate u grad Niš prepruka je sledeća:

Iz pravca severa 2 km nakon naplatne rampe Niš na auto-putu E75, skrenite na  Put_do_Siceva_smallauto-put E80 u pravcu Pirota i dalje Sofije. Ostanite na tom auto-putu nekih 20-ak km, sve dok ne do|ete do kraja istog, gde auto-put prelazi u običan put sa po jednom trakom u oba pravaca. 1 km od prestanka auto-puta postoji skreatanju u pravcu Niške Banje, međutim, vi ostanite na glavnom putu, sve do kafane sa leve strane, koja se zove STOP ĆALE MAGISTRALE sa velikim svetlećim znakom stop.Ova kafana se nalazi na 2.2 km od prestanka auto-puta. Nakon kafane put vodi nalevo i kilometar od nje ulazite u Sićevačku klisuru.

Od kafane do parkinga ispod samog penjališta potrebno je voziti još 10,3 km. U pitanju je parking, na skicama obeležen kao P2. Od koga pešačka staza vodi, uzbrdo nekih 5 minuta, do podnožja same stene. Pored pomenutog parkinga, koji prima nekih 15 ak vozila, postoje još 2 parkinga. P1 se nalazi par stotina metara pre P2 dok je P3 u produžetku P2 ali sa suprotne strane puta.

Penjalište se nalazi izmedju 3 i 4 tunela. Tuneli su obeleženi tablama. GPS koordinate parkinga su 43°19' 56"' i 22°09' 01".

Spavanje:

Kada je u pitanju spavanje potrebno je napomenuti, da ju u Sićevačkoj klisuri kampovanje zabranjeno. Stoga, kao najbolja opcija ostaje spavanje u privatnom smeštaju u Niškoj banji udaljenoj 15-ak km od samog penjališa.

Prilaz_BLOKU_NRCC_2010_smallKampovanje u obližnjoj Jelašničkoj klisuri je mogućnost, no potrebno je napomenuti da je zvanično ono i tamo zabranjeno.

Napomena:

1. Izvor pijeće vode u blizini samog penjališta ne postoji, stoga je najbolje vodu poneti sa sobom.

2. Namirnice se mogu nabaviti u nekoliko prodavnica, koje se većinom nalaze u delu klisure prema Nišu. Tako|e, postoji i benzinska pumpa u istom pravcu.

Samo penjanje u Sićevačkoj klisuri do sad je bilo rezervisano samo za ljubitelje tradicionalnog penjanja. Od Maja 2010 kada je održano takmičenje "Naissus route climbing chellange 04" i kada je opremljeno 20 ak sportskih smerova, Sićevo počinju da posećuju i sportski penjači. Stena je južno orjentisana, i stoga je idealan period za penjanje proleće, jesen ali i sunčani zimski dani. Stene su krečnjačke i odlikuju se dobrim kvalitetom. Konfiguracije stene su razne od ploča do jakih previsa i plafona. U ovom momentu preovladjuju smerovi težine od 6c+ do 7c+ uz nekoliko lakših ocena, ali i projekata.

SIĆEVAČKA KLISURA JE "SPECIAJLNI REZERVAT PRIRODE" pod zaštitom države, i s'toga je od presudne važnosti da svi uložimo napore da i posle nas ostane što čistija.

BLOKOVI:


NRCC 2010

 
RocketTheme Joomla Templates